Suunto si impegna per assicurare che questo sito web raggiunga il livello AA di conformità alle Web Content Accessibility Guideline (WCAG) 2.0 e la conformità ad altri standard di accessibilità. Se riscontri problemi con l'accesso alle informazioni di questo sito web, ti preghiamo di contattare il Servizio Clienti al numero verde +1 855 258 0900 (Stati Uniti).

SPEDIZIONE GRATUITA A PARTIRE DA 100€ | RESO ENTRO 15 GIORNI | ISCRIVITI ALLA NEWSLETTER

Suunto Traverse Használati útmutató - 2.0

Alti-Baro (Magasság- és légnyomásmérő)

Alti-Baro (Magasság- és légnyomásmérő)

Suunto Traverse beépített nyomásérzékelőjének köszönhetően folyamatosan méri az abszolút légnyomást. A magasságot, illetve a tengerszinti légnyomást e mérés és a referenciaértékek alapján számolja ki.

A következő profilok léteznek: Automatic (Automata), Altimeter (Magasság) és Barometer (Barométer). A profilok beállításáról itt olvashat bővebben: A tevékenységnek megfelelő profil kiválasztása.

A magassággal és légnyomással kapcsolatos információkért nyomja meg a NEXT gombot az időkijelzőn, vagy aktiválja a magasság és légnyomás kijelzését a kijelzés menüben.

altimeter views

A nézetek között a VIEW gomb megnyomásával válthat.

A magasságmérő profilban a következők láthatók:

 • magasság + hőmérséklet
 • magasság + napfelkelte/naplemente
 • magasság + referenciapont
 • 12 órás magassággrafikon + magasság

altimeter views

A légnyomásmérő profilban is hasonló nézetek közül választhat:

 • légnyomás + hőmérséklet
 • légnyomás + napfelkelte/naplemente
 • légnyomás + referenciapont
 • 24 órás légnyomásgrafikon + légnyomás

A napnyugta és napkelte időpontja akkor érhető el, ha a GPS aktiválva van. Ha a GPS nem aktív, a napkelte és napnyugta időpontja a legutolsó rögzített GPS-adaton alapul.

A Magasság- és légnyomás kijelzés mutatása/elrejtése a start menüben állítható be.

A Magasság- és légnyomás kijelzésének elrejtéséhez:

 1. Az időkijelzőn nyomja meg a START gombot.
 2. A LIGHT gombbal görgessen le a DISPLAYS (KIJELZÉSEK) lehetőségre, majd válassza ki a NEXT gombbal.
 3. Görgessen az End Alti-Baro (Magasság- és légnyomásmérés befejezése) elemre, és nyomja meg a NEXT gombot.
 4. A kilépéshez tartsa lenyomva a NEXT gombot.

Az ismételt kijelzéshez ismételje meg a folyamatot, és válassza ki az Alti-Baro (Magasság- és légnyomásmérő) elemet.

MEGJEGYZÉS:

Ha a Suunto Traverse készüléket a csuklóján viseli, le kell vennie a hőmérséklet megfelelő megállapításához, mert a testhőmérséklete befolyásolja a kezdetben érzékelt adatokat.

Pontos adatok kijelzése

Ha a szabadban végzett tevékenységhez a pontos tengerszinti légnyomás és magasság ismerete szükséges, akkor a Suunto Traverse készüléket kalibrálni kell a jelenlegi tengerszint feletti magasság vagy az aktuális tengerszinti légnyomás megadásával.

TIPP:

Abszolút légnyomás és ismert tengerszint feletti magasság = tengerszinti légnyomás. Abszolút légnyomás és ismert tengerszinti légnyomás = magasság.

Az adott hely magassága a legtöbb domborzati térképen vagy a Google Földben megtalálható. A tartózkodási helyre vonatkozó tengerszinti légnyomás referenciaértéke megtalálható az országos meteorológiai szolgálatok weboldalain.

pressure sensor Traverse

VIGYÁZAT:

Tartsa az érzékelő körüli részt szennyeződésektől és homoktól tisztán. Soha ne helyezzen semmilyen tárgyat az érzékelő nyílásaiba!

Ha a FusedAlti (FusedAlti) aktív, a magassági adatokat a készülék automatikusan korrigálja a FusedAlti (FusedAlti), valamint a magassági és tengerszinti légnyomás kalibrálása alapján. Bővebb információ itt olvasható: FusedAlti.

A helyi időjárási körülmények változása hatással van a magasság kijelzésére. Ha a helyi időjárás gyakran változik, ajánlott gyakran visszaállítani az aktuális magassági referenciaértéket, lehetőség szerint az utazás kezdete előtt, amikor még a referenciaértékek elérhetőek. Amíg a helyi időjárás állandó marad, a referenciaértékeket nem szükséges beállítani.

Tengerszinti légnyomás és magasság referenciaértékeinek beállítása:

 1. A beállítás menü megnyitásához tartsa lenyomva a NEXT gombot.
 2. Görgessen a ALTI-BARO (MAGASSÁG- ÉS LÉGNYOMÁSMÉRŐ) elemre a LIGHT gombbal, és a NEXT gombbal lépjen be.
 3. Nyomja meg a NEXT gombot a Reference (Referencia) megnyitásához. A következő beállítási lehetőségek közül választhat:
 4. FusedAlti: A GPS bekapcsol, és az óra a FusedAlti alapján elkezdi kiszámolni a magasságot.
 5. Altitude (Magasság): Tengerszint feletti magasság kézi beállítása.
 6. Sea level pressure (Tengerszinti légnyomás): A tengerszinti légnyomás referenciaértékének kézi beállítása.
 7. Állítsa be a referenciaértéket a START és a LIGHT gombok segítségével. Fogadja el a beállítást a NEXT gombbal.
TIPP:

Ha nem vesz fel egy adott tevékenységet, nyomja meg a START gombot a magasság- és légnyomásmérő kijelzőjén, hogy közvetlenül a ALTI-BARO (MAGASSÁG- ÉS LÉGNYOMÁSMÉRŐ) menübe jusson.

Gyakorlati példa: Magassági referenciaérték beállítása

Ön egy kétnapos túra második napját tölti éppen. Észreveszi, hogy mielőtt reggel elindult volna, elfelejtette a légnyomásmérő profilt a magasságmérő profilra átállítani. Tisztában van vele, hogy a Suunto Traverse készüléken kijelzett aktuális magasságadatok pontatlanok.

Ezért elgyalogol a domborzati térképen jelzett legközelebbi olyan pontra, amelyhez fel van tüntetve magassági referenciaérték. E szerint korrigálja a Suunto Traverse magassági referenciaértékét, és átvált a magasságmérő profilra. Ezután a magassági értékek ismét helyesek lesznek.

A tevékenységnek megfelelő profil kiválasztása

A magasságmérő profilt kell kiválasztania akkor, ha szabadtéri tevékenysége során tengerszint feletti magassága változik (például hegyi terepen túrázik).

A légnyomásmérő profilt abban az esetben kell kiválasztani, ha a szabadtéri tevékenység során a tengerszint feletti magasság nem változik (például kenuzás esetén).

Az adatok helyessége érdekében a tevékenységnek megfelelő profilt kell kiválasztania. Dönthet úgy, hogy a megfelelő profil kiválasztását az automatikus profil használatával a Suunto Traverse készülékre bízza, illetve úgy is, hogy a profilt Ön választja ki.

MEGJEGYZÉS:

Emellett meghatározhat egy adott profilt minden egyes sportmódhoz a sportmód speciális beállításaiban a Movescount felületén.

A magasság- és légnyomásmérő profil beállításához:

 1. A beállítás menü megnyitásához tartsa lenyomva a NEXT gombot.
 2. Görgessen a ALTI-BARO (MAGASSÁG- ÉS LÉGNYOMÁSMÉRŐ) elemre a LIGHT gombbal, és a NEXT gombbal lépjen be.
 3. Görgessen a Profile (Profil) elemre a START gombbal, és a NEXT gombbal lépjen be.
 4. Változtassa meg a profilt a START vagy LIGHT gombbal, és hagyja jóvá a kiválasztott elemet a NEXT gombbal.
 5. Kilépéshez tartsa lenyomva a NEXT gombot.

Helytelen értékek kijelzése

Ha a magasságmérő profil hosszabb időre be van kapcsolva úgy, hogy a készülék egy helyen tartózkodik, és eközben a helyi időjárás megváltozik, a készülék helytelen magasságadatokat fog mutatni.

Ha a magasságmérő profilt használja, és az időjárás gyakran változik, miközben Ön fölfelé vagy lefelé halad, a készülék helytelen magasságadatokat fog kijelezni.

Ha a légnyomásmérő profilt hosszabb ideig használja, miközben fölfelé vagy lefelé halad, a készülék azt fogja feltételezni, hogy Ön egy helyben áll, és az Ön tengerszint feletti magasságának változásait a tengerszinti légnyomás változásaként fogja értelmezni. Ekkor a készülék helytelen tengerszint feletti légnyomásadatokat fog kijelezni.

A Magasságmérő profil használata

A magasságmérő profil referenciaértékek alapján számolja ki a tengerszint feletti magasságot. A referenciaérték lehet a tengerszinti légnyomás vagy a magasság. Ha a magasságmérő profil aktív, a magasságmérő ikonja megjelenik a magasság- és légnyomásmérő kijelző felső részén.

altimeter profile Traverse

A Légnyomásmérő profil használata

A légnyomásmérő profil a jelenlegi tengerszinti légnyomást mutatja. Az érték a megadott referenciaértékeken és a folyamatosan mért abszolút légnyomás értékén alapszik.

Amikor a légnyomásmérő profil aktív, a légnyomásmérő ikon látható a kijelzőn.

barometer profile Traverse

Az Automatikus profil használata

Az automatikus profil az Ön mozgása szerint vált a magasságmérő és a légnyomásmérő profil között.

Az időjárás és a magasság változásainak egyidejű mérése nem lehetséges, mivel mindkettő a környező légnyomás változását idézi elő. Suunto Traverse érzékeli a függőleges irányú elmozdulást, és szükség esetén átvált magasságmérésre. Amikor a magasság látható, az adat legfeljebb 10 másodperces késleltetéssel frissül.

Ha állandó magasságon tartózkodik (12 percen belül a függőleges elmozdulása kevesebb mint 5 méter), akkor a Suunto Traverse az összes nyomásváltozást időjárás-változásként értelmezi. A mérés gyakorisága 10 másodperc. A magassági érték állandó marad, és az időjárás változása esetén látni fogja a tengerszinten érvényes légnyomás értékének változását.

Ha mozgásával tengerszint feletti magassága is változik (3 percen belül a függőleges elmozdulása több mint 5 méter), akkor a Suunto Traverse az összes nyomásváltozást függőleges irányú mozgásként értelmezi.

Az aktív profiltól függően a VIEW gombbal a magasságmérő, illetve a légnyomásmérő érhető el a magasság- és légnyomásmérő kijelzőn.

MEGJEGYZÉS:

Ha az automatikus profilt használja, a légnyomásmérő, illetve a magasságmérő ikon nem látható a magasság- és légnyomásmérő kijelzőn.