Suunto on sitoutunut täyttämään tällä verkkosivustolla verkkosivuston saavutettavuusohjeiden (WCAG-ohjeistus) 2.0-version AA-tason vaatimukset sekä myös muiden saavutettavuutta koskevien standardien vaatimukset. Soita yhdysvaltalaiseen asiakaspalvelunumeroon +1 855 258 0900 (maksuton), jos tämän sivuston tietojen saavutettavuudessa on ongelmia.

Suunto EON Core Gebruikershandleiding 3.0

Decompressiealgoritme

De ontwikkeling van Suunto's decompressiemodel begon al in de jaren 80 toen Suunto het model van Bühlmann op basis van M-waarden implementeerde in Suunto SME. Sindsdien hebben onderzoek en ontwikkeling door interne en externe experts geen moment stilgestaan.

Aan het einde van de jaren 90 implementeerde Suunto het RGBM (Reduced Gradient Bubble Model) van Dr. Bruce Wienke als aanvulling op het eerdere model op basis van M-waarden. De eerste producten die met dit algoritme op de markt kwamen, waren de iconische Suunto Vyper en de Suunto Stinger. De veiligheid van de duiker werd aanzienlijk vergroot, aangezien dit model rekening hield met duikomstandigheden die in de modellen op basis van alleen opgelost gas buiten beschouwing bleven:

  • Monitoring van duiken gedurende opeenvolgende dagen
  • Berekenen van herhalingsduiken dicht na elkaar
  • Reageren op een diepere duik dan de vorige duik
  • Aanpassen aan snelle opstijgingen waarbij microbellen (‘stille bellen’) worden gevormd en zich ophopen
  • Consistentie inbouwen op basis van werkelijke natuurkundige wetten van gaskinetica

Het Suunto Fused™ RGBM 2 combineert en verbetert de zeer gerespecteerde Suunto RGBM- en Suunto Fused™ RGBM-decompressiemodellen, die door Suunto samen met Dr. Bruce Wienke zijn ontwikkeld. (Suunto-duikalgoritmen zijn het summum van expertise en kennis die in tientallen jaren van ontwikkeling, testen en vele duizenden duiken zijn vergaard.)

In Suunto Fused™ RGBM zijn de halfwaardetijden van de weefsels afgeleid van Wienkes FullRGBM waarin het menselijke lichaam wordt weergegeven als vijftien verschillende weefselgroepen. FullRGBM maakt gebruik van deze extra weefsels en kan de opname en afvoer van gassen nauwkeuriger weergeven. De stikstof en helium die in de weefsels worden opgenomen en weer wordt afgevoerd, kunnen per weefselgroep worden berekend.

Het Fused™ RGBM 2 ondersteunt duiken met open en gesloten circuit tot een diepte van 150 meter. Vergeleken met eerdere algoritmes is het Fused™ RGBM 2 minder conservatief tijdens diepe duiken op lucht, waardoor de opstijgtijd korter is. Bovendien hoeven de weefsels bij berekening van de duur van het vliegverbod niet langer volledig vrij van restgassen te zijn, waardoor de tijd tussen tussen je laatste duik en je vlucht korter kan zijn.

Een pluspunt is dat het Suunto Fused™ RGBM 2 zich kan aanpassen aan uiteenlopende situaties en daardoor extra veiligheid inbouwt. Voor recreatieve duikers kan het enigszins langere geen-decompressietijden bieden, afhankelijk van de gekozen persoonlijke instelling. Het geeft technische opencircuit-duikers de mogelijkheid om gasmengsels met helium te gebruiken, waardoor de opstijgtijden na diepere en langere duiken korter zijn. Tenslotte is het Suunto Fused RGBM-algoritme een perfect hulpmiddel voor rebreatherduikers die de duikcomputer gebruiken voor niet-gemonitorde duiken met instelpunten.

OPMERKING:

Suunto EON Core-softwareversie eerder dan 2.0 heeft het Suunto Fused RGBM-algoritme. Als je de apparaatupdate uitvoert, zal de software het duikalgoritme updaten naar de nieuwste versie.

Veiligheid van duiker

Omdat alle decompressiemodellen zuiver theoretisch zijn en niet daadwerkelijk het lichaam van de duiker monitoren, vormt geen enkel decompressiemodel de garantie dat er geen DCS optreedt.

LET OP:

Gebruik altijd dezelfde persoonlijke en hoogte-instellingen voor de planning en de daadwerkelijke duik. Wanneer je de persoonlijke en de hoogte-instellingen ten opzichte van de geplande instellingen verhoogt, kan dit leiden tot langere decompressietijden op grotere diepte en heb je dus meer ademgas nodig. Er kan onder water een tekort aan ademgas optreden wanneer je je persoonlijke instellingen wijzigt nadat je de duik hebt gepland.

Zuurstofblootstelling

De berekeningen voor zuurstofblootstelling zijn gebaseerd op tabellen en principes die zijn vastgelegd in de huidige, algemeen geaccepteerde blootstellingstijden. Daarnaast gebruikt de duikcomputer verschillende methoden om de zuurstofblootstelling zo behoudend mogelijk in te schatten. Bijvoorbeeld:

  • De weergegeven berekeningen voor zuurstofblootstelling worden omhoog afgerond naar het eerstvolgende percentage.
  • De CNS%-limieten tot 1,6 bar (23,2 psi) zijn gebaseerd op de limieten in het NOAA Duikhandboek van 1991.
  • Het monitoren van de OTU is gebaseerd op het dagelijkse tolerantieniveau voor de lange termijn en de herstelfactor is verlaagd.

Gegevens gerelateerd aan zuurstof die door de duikcomputer worden weergegeven, zijn ook zodanig opgezet dat alle waarschuwingen en meldingen getoond worden tijdens de overeenkomstige fasen van de duik. De volgende informatie wordt voorafgaand aan en tijdens de duik bijvoorbeeld gegeven als de computer in de Air/Nitrox- of Trimix-modus staat (als helium geactiveerd is):

  • Het selecteerde O2% (en mogelijk helium %)
  • CNS% en OTU (pas zichtbaar na je aanpassing in de Suunto-app)
  • Hoorbare melding wanneer CNS% 80% bereikt en daarna een melding als de 100%-limiet is overschreden
  • Melding wanneer de OTU 250 bereikt en vervolgens waarschuwing wanneer de limiet van 300 is overschreden
  • Hoorbaar alarm wanneer de pO2-waarde de vooraf ingestelde limiet overschrijdt (pO2-hoog-alarm)
  • Hoorbaar alarm wanneer pO2-waarde < 0,18 is (pO2-laag-alarm)
WAARSCHUWING:

WANNEER DE AANDUIDING VAN DE ZUURSTOFLIMIETWAARDE AANGEEFT DAT DE MAXIMALE LIMIET IS BEREIKT, DIENT U ONMIDDELLIJK ACTIE TE ONDERNEMEN OM DE ZUURSTOFBLOOTSTELLING TE VERLAGEN. Als u geen actie onderneemt om de zuurstofblootstelling te verlagen nadat een CNS%/OTU-waarschuwing is afgegeven, kan dit het risico op zuurstofvergiftiging, letsel of de dood tot gevolg hebben.

Sisällysluettelo